AQAL, illustration av David Long 2018.

Ken Wilbers integralfilosofi1 är ett omfattande meta-teoretiskt och evoluholistiskt ramverk för att primärt förstå det mänskliga medvetandet och dess utveckling men också det vi kan kalla verkligheten. Ramverket kombinerar insikter från psykologi, filosofi, teologi och andra vetenskaper med pereniell visdom samt erbjuder en förståelse för komplexiteten i både individers och samhällens utveckling på ett sätt som inkluderar snarare än exkluderar olika perspektiv och idétraditioner.

Här följer en övergripande och därför mycket kortfattad sammanfattning av ramverket utifrån de fem utgångspunkterna AQAL, holoner och holarkier, utveckling som en flerdimensionell process, integration av vetenskap och andlighet, samt tillämpning i praktiken.

AQAL

Ett annat namn för integralfilosofin som upphovsmannen Ken Wilber ofta brukar använda är akronymen AQAL, vilken står för ”All Quadrants, All Levels, All Lines, All States, All Types”. AQAL beskriver det mänskliga medvetandet med hjälp av följande fem dimensioner:

  • Kvadranterna erbjuder fyra samtidiga perspektiv på i princip allt som är och sker:
    det individuellt subejktiva inre, det individuellt objektiva yttre, det intersubjektiva (kollektiva) inre, och det intersubjektiva (kollektiva) sociala/systemiska yttre.
  • Linjer:
    Utvecklingslinjer eller utvecklingsbara intelligenser — t.ex. kognitiv, moralisk och emotionell intelligens.
  • Nivåer:
    Olika utvecklingsstadier för medvetandet — t.ex. från egocentriskt till etnocentriskt, världscentriskt och kosmocentriskt medvetande.
  • Tillstånd:
    Temporära medvetandetillstånd så som vaken, djupsömn, drömsömn, meditation, flow och andra möjliga mer eller mindre temporära medvetandestillstånd.
  • Typer:
    Olika typiska uttrycksformer för medvetandet som manifesteras på olika sätt hos olika individer. Exempelvis utifrån grundläggande introverta eller extraverta energiflöden, psykiska funktioner som intuition eller sinnesförnimmelse samt tanke eller känsla, samt hur dessa kombineras exempelvis inom ramen för Myers-Briggs Type Indicator. På en något högre nivå kan uttrycksformerna bestå av motiv för specifika tanke-, känslo- och beteendemönster inom exempelvis enneagrammet.

Ytterligare beskrivningar av respektive dimension ovan finns i de specifika underartiklarna här intill. I dessa berörs även bland annat följande aspekter:

Holoner och holarkier

En holon är en helhet som dels består av mindre helheter, dels samtidigt utgör en del av en större helhet. Wilber menar att det mesta i universum består av holarkier (hierarkiska holoner) – t.ex. atomer som bygger molekyler, molekyler som bygger celler, celler som bygger organ, organ som bygger organismer, organismer som bygger kroppar, kroppar som bygger samhällen, samhällen som bygger nationer, nationer som bygger unioner o.s.v.

Dessa hierarkier är universella och därför både naturliga och nödvändiga för att något ska kunna utvecklas. Holarkier gäller alltså även för det mänskliga medvetandets utveckling.

Utvecklingen är flerdimensionell

Människor utvecklas inte enhetligt utan längs flera utvecklingsbara intelligenslinjer samtidigt, men ofta nog i olika takt. Till exempel kan en person av naturen vara högutvecklad kognitivt men omogen emotionellt eller moraliskt, likväl som det är fullt möjligt att utvecklas regressivt i stället för progressivt inom ramen för vissa linjer men inte andra — exempelvis på grund av sjukdom, skador genom olyckshändelser eller åldrande.

Integrationen av vetenskap och andlighet

Wilbers ramverk strävar efter att förena olika själv- och världsbilder, inte minst gäller detta västerländsk empirisk och rationell vetenskap med österländsk meditativ och transcendental andlighet. Han betonar att många olika perspektiv i upplysningens namn är nödvändiga för en helhetsförståelse av människan och universum, för att därigenom uppnå en mer integrerad och därför helare upplysning.

Tillämpning i praktiken

Ken Wilbers integrala filosofi har tillämpningar inom många olikla områden eftersom den ger en omfattande ram för att integrera olika perspektiv och nivåer av medvetande. Här följer sex exempel på praktiska tillämpningar: självkännedom och -utveckling, ledarskap och organisationsutveckling, utbildning och pedagogik, hälsa och välbefinnande, konflikthantering och fredsmäklande, samt miljö och hållbarhet.

En kompletterande bonus

Som en bonus rekommenderas här några översiktliga videopresentationer om integralfilosofin, som komplement till ovanstående mycket korta översikt. Presentationerna är av olika karaktär, har olika djup och vidd samt är olika långa i tid räknat. Därtill passar sällan en och samma presentation alla människor lika mycket. Med det sagt, prova och se vilken eller vilka av dem som känns rätt för dig i detta nu!

Fotnoter

  1. På denna webbplats tillämpas begreppet integralfilosofi framför det mer vanligt förekommande begreppet integralteori, då det sistnämnda lätt kan leda tankarna till ett teorem inom matematiken gällande integraler – vilket det här således inte är fråga om.