Det mänskliga medvetandets utveckling på film

Sett genom en integralistisk lins

Corey deVos och Ryan Oelke vid Integral Life ger oss här ett utmärkt tillfälle att bekanta oss med totalt åtta utvecklingsstadier eller epoker för det mänskliga medvetandet och dess huvudsakliga världsbilder i varje stadium — såväl på individuell som kulturell nivå. Detta görs genom att visa scener hämtade från totalt 21 utvalda filmer.

Stadierna är ursprunglingen hämtade från Spiral Dynamicsmodellen av filosofen Ken Wilber, som därefter i sin modell har kompletterat den med fler stadier och egenskaper för varje stadium samt fler och även delvis andra färger än de i Spiral Dynamics. Stadierna sträcker sig från det arkaiska “grott- eller savannstadiet” via det magiskt tänkande tribala till den krigiska egocentrismen, den mytologiska traditionalismen, den rationella modernismen, den pluralistiska postmodernismen samt till de båda integrala stadierna som sedan ett par decennier är på god väg att bryta fram hos olika individer och grupperingar — det integrala respektive det moget integrala stadiet.

Enligt teorin bakom de båda nämnda modellerna kan högre stadier inkludera de lägre, och därmed kan samtliga lägre utvecklingsstadier i varierande grad finnas tillgängliga i oss alla som mer eller mindre tillfälliga sinnestillstånd eller alternativt som mer stadigvarande regression — ofta triggat av gällande livsvillkor. Omvänt kan även lägre stadier av medvetande tillfälligt erfara högre tillstånd, men kan inte stadigvarande “hoppa över” de mellanliggande stadierna utan att det riskerar att ge patologiska effekter.

Tidpunkter, färger, utvecklingsstadium och filmer

TidpunktFärgUtvecklingsstadiumFilmer
6:07Djupröd (eng. crimson)Det arkaiskaThe Quest for Fire
10:12MagentaDet magiskaFantasia
The Never Ending Story
19:44RödDet egocentriskaConan the Barbarian
Mad Max: Fury Road
Gangs of New York
27:03Bärnsten (eng. amber)Det mytiskaA Few Good Men
Casablanca
Fences
40:04OrangeDet rationellaThe Martian
Star Trek: The New Generation
Network
51:31GrönDet pluralistiskaJurassic Park
Patch Adams
Milk
1:03:34TealDet integralaTeam America: World Police
Star Trek: Discovery
The Invasion
1:20:24TurkosDet moget integralaThe Matrix Revolutions
Cloud Atlas
The Fountain

Mycket nöje tillönskas!

Om Jonaz Juura 126 artiklar
Jonaz är initiativtagare till myEvo samt upphovsman för och huvudredaktör samt skribent på myEvo WEB men du kan även stöta på honom på myEvo LEARN; då främst som administratör. Sysslor som sammantaget upptar en god del av hans fritid. Hans primära intressen kretsar kring det mesta inom integralteorin; dock med betoning på psykologi, filosofi och spiritualitet. Därtill går hans själ igång på webbdesign och av att skriva samt av magiska stunder med djupa samtal. VDN-personlighetsfakta: INFJ enligt MBTI, 5w4 sx/sp enligt enneagrammet, Blå/Grön enligt DISC samt Grön/GUL/Turkos enligt Spiral Dynamics.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Lös först uppgiften för att sedan logga in: *