En känd 4-typ?

Han är känd, framgångsrik, måhända något av en stjärna inom sitt gebit, populär hos en del men måhända pråligt vulgär hos andra, odlar sitt eget kreativt säregna språkbruk, skapar gärna sina egna världar, har både en klädstil och en frisyr som kan göra intryck men som inte går i takt med aktuella trender (ser ut att ha stannat vid 70-talets discostil), och tycks överlag hylla det unika/excentriska hos både sig själv och andra. Pratar mer än gärna om sig själv och sin verksamhet, tycker om att få uppmärksamhet. Initierar dock inte nödvändigtvis samtal, utan kan likaväl invänta en inbjudan. När han pratar gör har det med stor intensitet och glöd.

Samtidigt är han känslig inför den han samtalar med, har mycket god ögonkontakt och är oftast följsam utifrån den andra personens utsagor… varifrån han sedan kan vika av åt sitt eget håll och landar gärna på en landningsbana som bär hans eget namn. Liksom vill höra till för en stund, för att kunna fly iväg, för att möta sig själv och för att visa oss sin plats i världen. För att vi ska förstå och genom honom möta oss själva — vilket vi kanske sällan gör fullt ut… därför att han försvinner in i sin egen till viss del tillbakadragna språkvärld, vari han känner sig trygg. Arbetar hårt med det han ägnar sig åt, vilket numera handlar mindre om hantverket än att prata om det och att uppträda utifrån sitt kändisskap.

Utifrån den beskrivningen kan jag möjligen se en personlighetstyp 4 enligt Enneagrammet, sannolikt med en relativt stark 3-vinge. Instämmer du med min analys, eller vilken typ föreslår du i stället och varför?

(Jo, vi bör nog alla vara försiktiga med att typbestämma andra personer. Dock kan det samtidigt vara ett sätt — särskilt i början — att utveckla sina kunskaper och sin praktiska blick för det man lärt sig teoretiskt.)


 

Om Jonaz Juura 128 artiklar
Jonaz är initiativtagare till myEvo samt upphovsman för och huvudredaktör samt skribent på myEvo WEB men du kan även stöta på honom på myEvo LEARN; då främst som administratör. Sysslor som sammantaget upptar en god del av hans fritid. Hans primära intressen kretsar kring det mesta inom integralteorin; dock med betoning på psykologi, filosofi och spiritualitet. Därtill går hans själ igång på webbdesign och av att skriva samt av magiska stunder med djupa samtal. VDN-personlighetsfakta: INFJ enligt MBTI, 5w4 sx/sp enligt enneagrammet, Blå/Grön enligt DISC samt Grön/GUL/Turkos enligt Spiral Dynamics.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Lös först uppgiften för att sedan logga in: *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.