Rapport från IEC 2020: Tredje dagen

Tredje dagen på konferensen och jag har resignerat i mina försök att kunna logga in. I stället skrev jag ett snällt mail till den it-supportkontakt som jag hade igår, och tillbaka fick jag alla de Zoom-länkar som jag hade önskat mig från dagens evenemangsschema. Bekvämt ibland att vara lite besvärlig. 😉 Nå, det innebar dock att jag missade allt jag hade velat ta del av under förmiddagen. ? I gengäld fick jag vara med om ett annorlunda och naturligtvis integralt dejtingevent under tidig eftermiddag följt av en keynote med Terry Patten respektive Daniel Görtz, hur det kan upplevas att fastna i thetavågornas grepp under sen eftermiddag, samt en härlig avslutning på kvällen i den fria spontandansens uttryck. ????

Zoomdejting

Dejtingevenemanget leddes av Martin Ucik, som vi annars kan hitta på bl.a. Integral Relationship och som tidigare har gått i lära hos Eckhart Tolle. 

Engelsk text om evenemanget

In our zoom meeting, we will start with a guided meditation about what we want to co-create with a partner at the level of all seven chakras. This will be followed by paired in-to-me-you-see exercises, and an activity in which the participants will give answers to yes-no dating questions by moving into separate zoom rooms. At the end of each singles event, you will have a good sense of who you would like to get to know better. You can then confidentially share their names with me and we will let you know if there is a mutual interest.

Meditationen

Meditationen utgick från de sju chakran, och till varje chakra knöts AQAL-modellens fyra kvadranter i syfte att vi skulle formulera vilka aspekter som vi helst såg att vi skulle kunna skapa/tillgodose inom en kärleksrelation.

Detta upplägg skulle jag gott kunna tänka mig att använda mig av framöver för egen del. Tidsdräkten för det var dock alldeles för kort denna gång för att det skulle kunna bli meningsfullt för min del. Därtill hade jag behövt förbereda mig lite inför det, eftersom det kan vara en ganska så grannlaga uppgift att tänka i fyra kvadranter på varje chakranivå.

Speeddejten

Ärligt talat så blev jag rätt så stressad av tidspressen i detta moment (1 minut per samtal!). Med in i samtalet hade vi dessutom två frågeställningar som vi skulle formulera ett svar till – t.ex. vad är fördelen med att vara singel respektive vad är nackdelen, samt motsvarande för att vara i en relation – samt därtill på engelska. Det blev tre knappt påbörjade samtal, i vilka jag bara kände en tillstymmelse till connection i det första. Och ca en tredjedel av tiden i det samtalet gick åt till att konstatera att min mikrofon var avstängd i Zoom. ??

Ja- och nej-frågorna

I detta moment, varvid vi besvarade en rad frågor om oss själva och kring våra personliga preferenser (för att täcka så många kvadranter som möjligt) användes chattfunktionen i Zoom där våra korta svar skickades privat till endast ledaren för evenemanget. Vi fick förklarat för oss att svaren sedan skulle extraheras till Excel för sammanställning och någon slags matchning, om jag förstod saken rätt. Det skulle således göras i efterhand, och mail i någon form utlovades.

Val av vem som hade väckt mest intresse

Avslutningsvis kommer möjlighet finnas att mailledes berätta för ledaren om det fanns någon bland de andra som väckte ens intresse. Om de övriga momenten fungerade sisådär, så fungerar detta nog allra sämst för min del. Jag som inte ens minns vad ledaren hette, och än mindre de andras namn. ? Men visst, det vore intressant att åtminstone få kontaktuppgifter till den första av mina dejter, bara för att utröna om vi har något gemensamt. Tror hon heter Anna, men var nog från Tyskland så något mer romantiskt lär det inte bli. ☺️ Dessutom måste det bli en match, såtillvida att hon meddelar ledaren att hon också vill komma i kontakt med mig. Det lär knappast hända. ?

Slutsats

Det var intressant att se hur man kan använda Zoom för att åstadkomma ett sådant här evenemang, även om allt gick minst tio gånger för fort. Utkomsten av det hela vet jag därtill fortfarande inte, då det skulle komma mail med mer info i efterhand – vilket ännu inte har inträffat.

Hur som helst, kanske är detta en dejtingform som kommer att bli mer vanlig i takt med att vi förlikar oss med en måhända tidsmässigt lång social distansering framöver p.g.a. covid-19?

Keynote med Terry Patten

Terry Patten, bl.a. författare till boken Integral Life Practice, höll en lång, insiktsfull och sympatisk utläggning om läget i världen och vikten av att just i sådana här tider hålla fast vid den dagliga träningen – Going Sane in a World Gone Mad: The ILP of Now.

Oavsett all insiktsfullhet som han förmedlade så motsvarade det långt ifrån vad som stod i programmet för detta event, vilket var en missräkning för min del. Men jag är ändå tacksam för att ha fått erfara något av hans mycket sympatiska framtoning. ?

Keynote med Daniel Görtz

Terry Patten introducerade därefter näste talare, den svenske sociologen Daniel Görtz. Uppseendeväckande nog innehöll introduktionen lovord om de nordeuropeiska länderna, som betecknades som kanske de mest integralt utvecklade nationerna i världen. Därtill förstod jag att Görtz hade viss kritik mot integralteorin, då han kunde förknippas med en alternativ strömning där metamodernitet har blivit begreppet för vad som evolutionistiskt sett kommer efter post-modernitet i stället för Wilbers begrepp integral.

Vad jag sedan förstod av Daniels huvudsakliga kritik var att han var orienterad mot mer pragmatiska aspekter snarare än teorin i sig, utifrån ingången att integralteorin om inte annat så implicit innehåller löften om en framtida mera hållbar ideologi och därmed politik. Men exakt hur det integrala multiperspektivet i praktiken ska kunna appliceras i konkreta politiska diskussioner och beslut, samt vilka de konkreta konsekvenserna faktisk kan bli – således en diskussion kring orsak och verkan – ansåg Daniel som oklart. Därför menade han att det krävs någon form av magiskt tänkande för att dra sådana slutsatser, vilket kan framstå ett betydande hinder för att kunna sjösätta en sådan ideologi/politik.

Jag hann dock inte bli helt på det klara med vad då metamodernitet som begrepp och innebörd kan göra för skillnad, men jag kommer måhända återkomma till det i ett kommande inlägg. ? Jag bilägger hur som helst ett Ted-talk från 2018 med nämnde Görtz (vilket jag i skrivande stund ännu inte hunnit se), så kanske bilden klarnar något. 

Hjälp, jag fastnade i thetavågornas grepp!

The Grit, Grind, Glory & Grace of Daily Integral Practice var nästa punkt på min dagordning – med John Dupuy, Douglas Prater och Heidi Mitchell. Dupuy var den som framför allt höll i detta evenemang, som i huvudsak gick ut på att ägna sig åt ännu mer daglig träning i oroliga tider – t.ex. i form av meditation eller genom att absorbera ljudmässiga delta-, theta-, alfa-, beta- eller gammafrekvenser beroende på vad man vill fokusera på.

Vid just detta tillfälle fick vi ett prov på tjugo minuters thetavågor, som sades inte vara till för vem som helst. Ouch, det visade sig vara sant i mitt fall! ? I efterhand fick vi veta att dessa vågor har en förmåga att sänka medvetandenivån till någonstans mellan det undermedvetna och det omedvetna, vilket nog ganska bra träffade det jag upplevde efteråt – i fullt vaket tillstånd. ? En dåsig, dämpad och närmast melankolisk sinnesstämning tillsammans med en aningens huvudvärk, kändes det som… och oavsett vad jag gjorde så kunde jag inte skaka av mig det hela. Så utgången fick bli att dråsa ned i sängen för att sova nån timme. ? Huh, vem kunde se en sådan reaktion komma!? ?

Nåväl. Jag hittade (förstås ?) ett klipp med John Dupuy också, vilket kanske underlättar förståelsen för “varifrån han kommer”. ?

Fri spontandans

Sist på dagordningen under denna fredagskväll stod punkten Ecstatic Dance, Gathering the Integral Tribe med Zoltán Kerényi-Kiss. Något jag gick in i med fortsatt tungt huvud efter thetavågorna och den påföljande sovstunden, men som snart lättade upp stämningen betydligt. ?

Text på engelska

Ecstatic Dance is a unique dance experience, provides safe, inclusive, and open space for people from all walks of life to explore the freedom of mind, body, and spirit through self-expression in movement within an accepting creative community.

Our alcohol and drug-free, chatter-free, critique-free, and shoe-free events are integrated platforms of sacred rituals in a modern-day setting. The concept was born in 2000, over the past 19 years, touched thousands of hearts and bodies all around the world.

We start with opening circle, continued by a guided movement meditation, that evolves into freeform dance. We close the event with a relaxing sound bath.

Genomförandet

Som framgår av den engelska texten ovan så inleddes evenemanget med att vi i virtuell mening krokade arm med varandra och därför kom att stå i en cirkel vända mot varandra. Därefter upplösters cirkeln och en liggande meditation följde där vi fokuserade på hur kroppen kändes mot underlaget + andningen. Därefter reste vi oss långsamt upp, samtidigt fokuserande på varje involverad kroppsdel och hur balansen ömsom vanns, ömsom förlorades för att åter vinnas.

Därefter följde en dryg timmes skön spontan dans där varje rörelse utgick i stunden från den över tid varierande musiken — således kom varje rörelse att bli så gott som unik i förhållande till alla de andra. Ett fantastiskt sätt att leva fullt ut i nuet, varken mer eller mindre. Detta kommer jag att göra fler gånger! 😀

Även denna gång sov jag därefter en utvilande skön nattsömn, alldeles mjuk i alla leder och muskler. 🙂

Om Jonaz Juura 128 artiklar
Jonaz är initiativtagare till myEvo samt upphovsman för och huvudredaktör samt skribent på myEvo WEB men du kan även stöta på honom på myEvo LEARN; då främst som administratör. Sysslor som sammantaget upptar en god del av hans fritid. Hans primära intressen kretsar kring det mesta inom integralteorin; dock med betoning på psykologi, filosofi och spiritualitet. Därtill går hans själ igång på webbdesign och av att skriva samt av magiska stunder med djupa samtal. VDN-personlighetsfakta: INFJ enligt MBTI, 5w4 sx/sp enligt enneagrammet, Blå/Grön enligt DISC samt Grön/GUL/Turkos enligt Spiral Dynamics.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Lös först uppgiften för att sedan logga in: *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.